ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι η ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΝΠΙΔ εποπτευόμενο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εγκαινίασε τη λειτουργία του πρώτου Ξενώνα προσωρινής φιλοξενίας αποκλειστικά για αποφυλακισθέντες στην Ελλάδα.

Ο πρότυπος, για τα ελληνικά δεδομένα, Ξενώνας, διαμορφώθηκε με χορηγία της Βουλής των Ελλήνων. Έχει ήδη προσφέρει φιλοξενία σε 6 αποφυλακισθέντες, ενώ στην παρούσα φάση φιλοξενεί 3 άτομα.  Σκοπός του ξενώνα είναι να λειτουργήσει ως ένα ασφαλές πλαίσιο κατά την κρίσιμη μεταβατική περίοδο μετά την αποφυλάκιση. Κατά την παραμονή οι φιλοξενούμενοι/αποφυλακισθέντες συμμετέχουν σε μια σειρά από προσαρμοσμένες παρεμβάσεις προκειμένου να είναι σε θέση να σχεδιάσουν αλλά και να θέσουν σε εφαρμογή τα επόμενα βήματα, με την  υποστήριξη της προσφερόμενης από την ΕΠΑΝΟΔΟ συμβουλευτικής υποστήριξης.

Η χορηγία της Βουλής αξιοποιήθηκε επίσης και για την αγορά νέου και σύγχρονου εξοπλισμού (Η/Υ, διαδραστικών πινάκων, ηχείων, κονσόλας κλπ) για τα εργαστήρια Η/Υ, Πληροφορικής και Μουσικής που λειτουργούν στους χώρους της Επανόδου. 

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 24-01-2018 παρουσία  της Προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος και λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων, κ.Παναγιώτας Κοζομπόλη – Αμανατίδη, η οποία εκπροσώπησε και τον Πρόεδρο της Βουλής, του Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του ΥΔΔΑΔ  κ. Ευτύχη Φυτράκη που εκπροσώπησε και τον Υπουργό ΥΔΔΑΔ, της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ξένης Δημητρίου, του Γενικού Διευθυντή της Γεν. Διεύθυνσης Σωφρονιστικής Πολιτικής του ΥΔΔΑΔκ. Ιωάννη Σταλίκα, του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Αντεγκληματικής Πολιτικής του ΥΔΔΑΔκ. Ιωάννη Λαμπράκη, του Διευθυντήκαι Συντονιστή φυλακών του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Παύλου Δουλάμη, του Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη Καθ.Γ.Νικολόπουλου, της Προϊσταμένης της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων Πειραιώς Μυρσίνης Πυκνή, της Προϊσταμένης της Κοινωνικής Υπηρεσίας του ΕΚΚΝ Αυλώνα Μαρούσας Απειρανθίτου, του Διοικητικού Συμβουλίου, της Διευθύντριας, των συμβούλων, συνεργατών και υπαλλήλων της ΕΠΑΝΟΔΟΥ. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ακόμη υπάλληλοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης, φίλοι, εθελοντές και αποφυλακισθέντες που παρακολουθούν τις δράσεις της ΕΠΑΝΟΔΟΥ. Οι προσκεκλημένοι εξέφρασαν τον ενθουσιασμό και την ικανοποίησή τους για το χώρο φιλοξενίας αλλά και συνολικά για το εγχείρημα.

Τα εγκαίνια συνοδεύτηκαν από την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΕΠΑΝΟΔΟΥ και την απονομή των επαίνωνσε δέκα αποφυλακισθέντες που είχαν βραβευτεί από την ΕΠΑΝΟΔΟ στο ετήσιο συνέδριο της, για την επιτυχημένη πορεία τους στην κοινωνική επανένταξη. Οι έπαινοι συνοδεύθηκαν και από συμβολικά βραβεία (tablets). Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προσφέρθηκαν εδέσματα που είχαν ετοιμάσει οι φιλοξενούμενοι του Ξενώνα, οι οποίοι φρόντισαν και για την μουσική επιμέλεια. 

 

 

Έργα τέχνης των μαθητών του Γυμνασίου & Λυκείου ΕΚΚΝΑ

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών πραγματοποίησε με επιτυχία στις 22 - 24/6/2016 έκθεση έργων τέχνης των μαθητών του Γυμνασίου & Λυκείου του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα. Τόπος έκθεσης ο κοινόχρηστος χώρος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών - Πρώην Σχολή Ευελπίδων, Κτίριο 16, 2ος όροφος.

 

 

Φωτογραφίες από την έκθεση έργων κρατουμένων στη Διεθνή Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης Art-Athina 2016

Art-Athina 2016

Έκθεση με έργα κρατουμένων με τον τίτλο: «ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ-TIME MATTERS», διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνάντησης Σύγχρονης Τέχνης Art-Athina 2016 στο Κλειστό Γήπεδο TaeKwonDo Παλαιού Φαλήρου, 26-29 Μαΐου 2016, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής).

H έκθεση «ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ-TIME MATTERS», που επιμελήθηκε ο Ιορδάνης Θεοδωρίδης, περιελάμβανε έργα τέχνης από φυλακές της χώρας, ποιήματα, ένα βίντεο με συνεντεύξεις και ένα δρώμενο. Κάλεσε το κοινό να ρίξει μια δεύτερη ματιά στο θέμα του περάσματος του χρόνου μέσα στη φυλακή, ενώ ταυτόχρονα ευαισθητοποίησε και υποκίνησε τον διάλογο. Το πέρασμα του χρόνου τόσο μέσα όσο και έξω από τη φυλακή έχει κοινά χαρακτηριστικά άλλώστε, σε μονάδες χρόνου μετριέται και η ζωή του καθενός μας. Η έκθεση σκοπό είχε να συνενώσει, σε χρόνο ορισμένο, δύο κόσμους προσωρινά διαχωρισμένους, τον έξω και τον μέσα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σας επισυνάπτουμε το δελτίο τύπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

 

 

 

/documents/243366/0/JT+FINAL+PRESS+GR+Release+after+Minister+after+onlinesales-1.pdf/6684492d-9729-4e2f-af55-66d0020c64c9

 

 

Συνάντηση εργασίας στο πλαίσιο Προγράμματος Erasmus Plus

Στις 30 Οκτωβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΠΑΝΟΔΟΥ συνάντηση εργασίας κατόπιν πρόσκλησης του οργανισμού "ΠΥΛΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ". Η "ΠΥΛΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ" συμμετέχει ως εταίρος σε πρόγραμμα Erasmus Plus με τίτλο "Alternative measures to prison for young people" του οποίου φορέας υλοποίησης είναι η ιταλική οργάνωση «Cooperativa Progetto H».

Στη συνάντηση εκ μέρους της ΕΠΑΝΟΔΟΥ συμμετείχαν η κα Φ. Μηλιώνη- Διευθύντρια του φορέα, ο κος Νίκος Βαρβατάκος-Διοικητικός Υπάλληλος, η κα Αγγελική Σταμπουλή-  Επιστημονική Συνεργάτις και ο κος Φώτης Παρθενίδης-Κοινωνικός Λειτουργός. Η "ΠΥΛΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ" εκπροσωπήθηκε από την πρόεδρό της κα Tina Törrönen και τη Διευθύντρια κα Μαρία Λογαρά. Επίσης, τις συνεργάτιδες του οργανισμού κυρίες Α. Αγριόγιαννη, Κ. Βουτιέρου, Α.Μ. Αντωνοπούλου και τον εθελοντή κο Αλέξανδρο Παζάλο. Τον συντονιστή-φορέα από την Ιταλία εκπροσώπησαν οι κυρίες Maria Murgia, Sara Sedda, Rossana Salis,  Silvia Soanu και Marcella Manca. Προς διευκόλυνση της επικοινωνίας υπήρχε μεταφράστρια στα ιταλικά.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των ιταλών εταίρων αλλά και των εκπροσώπων της "ΠΥΛΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ" σχετικά με την κοινωφελή εργασία των ανηλίκων στη χώρα μας. Για την καλύτερη κατανόηση του παραπάνω θέματος αρχικά έγινε παρουσίαση της ΕΠΑΝΟΔΟΥ (θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, δομή, σκοποί, κτλ.) και ανάλυση των στατιστικών στοιχείων έτους 2014 (προφίλ ωφελούμενων, αιτήματα,κτλ.). Εν συνεχεία έγινε εμπεριστατωμένη αναφορά στα εργαστήρια για νέους που υλοποιούνται στο φορέα μας και εκτενής ανάλυση της κοινωφελούς εργασίας που εκτελούν οι νέοι στην ΕΠΑΝΟΔΟ.

Ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με το καθεστώς της κοινωφελούς εργασίας που υπάρχει στην Ιταλία και η συνάντηση έκλεισε με μια ευρύτερη συζήτηση για την κοινωνική επανένταξη των νέων που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το νόμο στις δύο χώρες. Το κλίμα ήταν πολύ φιλικό και εποικοδομητικό και οι πληροφορίες που ανταλλάχθηκαν αμοιβαία επωφελείς.

Έναρξη Λειτουργίας Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος

Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών Καταστημάτων Κράτησης

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχοντας ως βασικούς στρατηγικούς στόχους τόσο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους Πολίτες όσο και την ενσωμάτωση αποτελεσματικών διαδικασιών στην Κεντρική Υπηρεσία και τα Σωφρονιστικά Καταστήματα της Χώρας, θέτει σε λειτουργία ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) χάρη στο οποίο προσφέρει μια σειρά λειτουργιών και ψηφιακών υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας προς όλους τους εμπλεκομένους με το Υπουργείο και το Σωφρονιστικό Σύστημα της Χώρας.

 Το ΟΠΣ «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Καταστημάτων Κράτησης» συμβάλει τόσο στη συνολική αναβάθμιση και την εύρυθμη λειτουργία των διαδικασιών του ελληνικού Σωφρονιστικού Συστήματος όσο και στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες, με στόχο την ουσιαστική παροχή εξελιγμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς όλους τους εμπλεκόμενους.

 Το Σύστημα περιλαμβάνει ένα μεγάλο πλήθος λειτουργιών με κυριότερες την Διαχείριση Φακέλου Κρατουμένων, την Οικονομική και Λογιστική Διαχείριση, την Διαχείριση Αποθήκης, την Διαχείριση Προσωπικού, το Υποσύστημα Ηλεκτρονικού Πρωτοκόλλου, την Διαχείριση Εγγράφων & Ροών Εργασίας, την Διαχείριση Στόλου Οχημάτων, και το Σύστημα Διαχείρισης Πληροφορίας (MIS).

Οι ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχονται είναι ενδεικτικά η Αίτηση και έκδοση Πιστοποιητικών Κράτησης, η Αίτηση και έκδοση βεβαιώσεων ηθικού / πειθαρχικού ελέγχου, η Αίτηση και έκδοση ιατρικών βεβαιώσεων, ο Προγραμματισμός επισκεπτηρίων, η Επαλήθευση ηλεκτρονικών εγγράφων και η Πληροφόρηση ενδιαφερομένων.  

Ενισχύοντας τα συνολικά οφέλη παρέχοντας ακόμα πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες, το σύστημα διαλειτουργεί με την Ελληνική Αστυνομία, την «ΕΠΑΝΟΔΟ», τα ελληνικά Δικαστήρια, την «Ελληνική Στατιστική Αρχή» και το «Ποινικό Μητρώο».

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας

και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σας προσκαλεί

την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015 & ώρα 13.45, στην παρουσίαση

του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση»

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Καταστημάτων Κράτησης,

που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο

Royal Olympic Athens, Αίθουσα Panorama.

Συνάντηση εργασίας του Ευρωπαϊκού Δικτύου "ACTIVE INCLUSION"

Στις 11 και 12 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της ΕΕΔΕ η συνάντηση εργασίας του Ευρωπαϊκού Δικτύου "ACTIVE INCLUSION". Το Ευρωπαϊκό αυτό Δίκτυο στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι  από το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Λιθουανία, τη Σουηδία και την Αγγλία είναι δίκτυο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Υλοποιεί  ένα  πρόγραμμα με εκπαιδευτικό χαρακτήρα  το οποίο άρχισε τον Ιούνιο του 2013 και τελειώνει το Μάιο του 2015, το οποίο επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στις εξής θεματικές:

 • Οικογένειες με προβλήματα (Αντικοινωνική συμπεριφορά, οικογένειες κρατουμένων, μακροχρόνια ανέργων)
 • Μη προνομιουχοι Ανήλικοι (Νέοι χωρίς εκπαίδευση, Δυνατότητες κατάρτισης ή εκπαίδευσης νέων, Συμπερίληψη των νέων στο κοινωνικό και εργασιακό γίγνεσθαι)
 • Περιθωριοποιημένοι στις κοινότητες  (Άστεγοι, Άτομα με σωματικές, ψυχικές και μαθησιακές  δυσκολίες, κρατούμενοι και αποφυλακισμένοι, εξαρτημένοι από ναρκωτικές ουσίες και αλκοόλ)

Κύριος στόχος του Δικτύου είναι η ενασχόλησή του με τα προβλήματα ανεργίας που αντιμετωπίζουν κυρίως όσοι ανήκουν στις  τρεις  παραπάνω ομάδες με έμφαση στην ενεργητική κοινωνική τους συμπερίληψη και την πρόληψη του στιγματισμού τους.  Το Δίκτυο έως το τέλος των εργασιών του θα αναδείξει τον τόπο και τον τρόπο της υποστήριξης που απαιτείται για τις παραπάνω ομάδες, τις πολιτικές και τις εφαρμογές που υλοποιούνται με επιτυχία και θα υποδείξει τις καλύτερες ευκαιρίες σχεδιασμού πολιτικών και μεθόδων για τις ευάλωτες κατηγορίες πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το σκοπό αυτό αφενός  καταγράφει ενδελεχώς και μελετά τις εφαρμοζόμενες πολιτικές αφετέρου αξιολογεί προγράμματα, σχέδια, παρεμβάσεις και καινοτομίες που εφαρμόζονται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία προωθούν την κοινωνική συμπερίληψη αυτών των ευάλωτων ομάδων.

Για το λόγο αυτό το Δίκτυο έχει καταρτίσει σύντομο ερωτηματολόγιο το οποίο έχει απευθύνει μέσω των εταίρων του προγράμματος σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες (Κυβερνητικούς οργανισμούς, ΜΚΟ, προγράμματα κλπ) στο οποίο ζητούνται πληροφορίες για καινοτόμες παρεμβάσεις, μοναδικά προγράμματα, πρωτότυπες δράσεις και επιτυχημένες πρωτοβουλίες που υλοποιούνται σε ευρωπαϊκές χώρες.

Τα συμπληρωμένα αυτά ερωτηματολόγια συγκεντρώνονται με βάση τις παραπάνω θεματικές και αξιολογούνται από εξειδικευμένους επιστήμονες.  Με τον τρόπο αυτό το Δίκτυο αφενός συλλέγει πολύτιμο υλικό πολιτικών που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο αφετέρου διαμορφώνει άποψη για τις καλύτερα εφαρμοζόμενες πολιτικές.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα της συνάντησης εργασίας του "ACTIVE INCLUSION" που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα κατά την πρώτη ημέρα του (11 Ιουνίου 2014) περιελάμβανε καλωσόρισμα και σύντομο χαιρετισμό από τον Πρόεδρο της ΕΠΑΝΟΔΟΥ κύριο Γιώργο Νικολόπουλο και τη Διευθύντρια κυρία Φωτεινή Μηλιώνη. Εν συνεχεία ο Project Manager του Δικτύου κύριος Craig Georgiou έκανε μια σύντομη επισκόπηση του προγράμματος ενώ ο κύριος Ioan Durnescu, ως βασικός ερευνητής του Δικτύου, έκανε παρουσίαση της συστηματικής έρευνας για το θέμα των Περιθωριοποιημένων στις κοινότητες και συγκεκριμένα για τους άστεγους, τους φυλακισμένους και αποφυλακισμένους, τα άτομα με ψυχιατρικά, σωματικά και μαθησιακά προβλήματα και τους ουσιοεξαρτημένους. Η έρευνα αυτή περιείχε πολλά, επίκαιρα και ενδιαφέροντα στοιχεία από τις πιο σύγχρονες επιστημονικές δημοσιεύσεις σχετικά με τις προαναφερθείσες κοινωνικές ομάδες ενώ επίσης έγιναν αναφορές σε στρατηγικές και πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους Περιθωριοποιημένους στην κοινότητα.

Οι παρουσιάσεις της πρώτης μέρας έκλεισαν με τις ομιλίες της κυρίας Τσίγκανου και του κύριου Μπαλούρδου από  το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. Συγκεκριμένα η κυρία Τσίγκανου μίλησε για το θέμα της περιθωριοποίησης στην κοινότητα στη σύγχρονη Ελλάδα και αναφέρθηκε με ερευνητικά δεδομένα στους πληθυσμούς, τα χαρακτηριστικά και τις τάσεις. Ο κύριος Μπαλούρδος παρουσίασε συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε κάποιους δήμους της Αττικής τα οποία έδωσαν ανάγλυφα την εικόνα της φτώχειας και της περιθωριοποίησης στην Ελλάδα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Κατόπιν οι συμμετέχοντες εξειδικευμένοι επιστήμονες χωρίστηκαν ανάλογα με την ειδικότητά τους σε τέσσερις ομάδες εργασίας (ένα για κάθε θεματική). Στις ομάδες  αυτές μελετήθηκαν και βαθμολογήθηκαν βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων αξιολόγησης προγράμματα που εφαρμόστηκαν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες για την αντιμετώπιση της περιθωριοποίησης και της κοινωνικής ενσώματης των κοινωνικών ομάδων που προαναφέρθηκαν.  Οι εργασίες αυτών των ομάδων συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν τη δεύτερη μέρα της συνάντησης (12 Ιουνίου 2014) οπότε ανεδείχθησαν οι πέντε καλύτερες πρακτικές για την κάθε θεματική με σκοπό να προκριθούν στην επόμενη σειρά συναντήσεων κατά την οποία θα καλεστούν οι υπεύθυνοι υλοποίησής τους να δώσουν περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία για τον τρόπο και τα αποτελέσματα εφαρμογής τους. Ως ειδικοί στις ομάδες εργασίας, εκ μέρους της Ελλάδας, συμμετείχαν οι παρακάτω εξειδικευμένοι επιστήμονες: Αγγελική Σταμπουλή, Κοινωνιολόγος, συνεργάτις  Επανόδου, Γιώργος Τζεφεράκος, Ψυχίατρος, Γιώτα Κατσίκη, κοινωνική ανθρωπολόγος, οικογενειακή θεραπεύτρια, κοινωνική λειτουργός, Β΄ΚΕΔΔΥ Αθήνας, Δήμητρα Θεοδωροπούλου, ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια, υπάλληλος Επανόδου.

Η διήμερη συνάντηση έκλεισε με την ενημέρωση των συμμετεχόντων για τα επόμενα βήματα του "Active Inclusion" και με τις ευχαριστίες του κυρίου Craig Georgiou και της κυρίας Φωτεινής Μηλιώνη προς τους εξειδικευμένους επιστήμονες για τη σκληρή και αποτελεσματική εργασία τους.

Μακάρι αυτή η συνάντηση να αποτελέσει ευκαιρία για συζήτηση για τα ευαίσθητα θέματα που πραγματεύεται σε μία πιο σταθερή βάση στη χώρα μας.

14/6/2013
Φωτεινή Μηλιώνη
Δ/ντρια Επανόδου

Η «Συμβίωσις» αφορμή συνάντησης της τέχνης και της φυλακής

Εικαστική παρέμβαση στο πρότυπο του J. Beuys πραγματοποίησε σις 30 Μαίου ο καλλιτέχνης Φώτης Καραγεωργίου στο χώρο του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού και του Δημαρχείου Κορυδαλλού σε μία πρωτότυπη εικαστική δράση με πολλαπλούς συμβολισμούς. Ο Καλλιτέχνης, Φώτης Καραγεωργίου με το έργο «Συμβίωσις» κινούμενος εικαστικά στο χώρο της κοινωνικής γλυπτικής τοποθέτησε τα έργα του  «πολεμικά κράνη με ελιές» σε χώρους με κοινωνική διάσταση.

Κατά την  κοινωνική γλυπτική, από την οποία εμπνεύστηκε ο καλλιτέχνης, η κοινωνία γίνεται αντιληπτή ως ένα μεγάλο έργο τέχνης. Σύμφωνα με τη ρήση του ίδιου του καλλιτέχνη το «έργο είμαστε εμείς». Ο Καλλιτέχνης κινείται εικαστικά στα χνάρια του γερμανού γλύπτη, θεωρητικού και παιδαγωγού τέχνης Γιόζεφ Μπόις (Joseph Beuys) ο οποίος ήταν ειρηνιστής, υπέρμαχος περιβαλλοντικών κινημάτων και ακτιβιστής. Δημιούργησε την περίοδο 1940 – 1986 και πρέσβευσε την ιδέα της κοινωνικής γλυπτικής με την ιδιότητα του κινήματος που υπηρετεί ένα δημιουργικό, συμμετοχικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινωνίας και της πολιτικής. Η κοινωνική γλυπτική εντάσσεται μέσα στην κοινωνία και εμπλέκει στη διεργασία της το κοινό. Οι εικαστικές δράσεις του Joseph Beuys ενέπλεκαν πάντα το κοινό σε ένα διαδραστικό παιχνίδι, με αποκορύφωμα την τελευταία του δράση εξαιρετικού οικολογικού ενδιαφέροντος, 7000 Βελανιδιές, όπου 7000 δένδρα φυτεύτηκαν στο Κάσελ της Γερμανίας. Το έργο του, το οποίο είναι παγκοσμίως γνωστό, παρουσιάστηκε στη χώρα μας το 2009 σε έκθεση που διοργάνωσε η Ελληνοαμερικανική Ένωση με θέμα «Ελληνοαμερικανική Ένωση: Joseph Beuys και οι ελληνικές αναφορές στο έργο του» ενώ από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το έργο της συγγραφέως Ρέα Thonges –Στριγγάρη  με θέμα: «Joseph Beuys: Η επανάσταση είμαστε εμείς» που είναι αφιερωμένο στο σπουδαίο γερμανό καλλιτέχνη.

Ο Φώτης Καραγεωργίου ακολουθώντας το παραπάνω παράδειγμα του Joseph Beuys τοποθέτησε με ενεργούς πολίτες κράνη με ελιές σε χώρους με κοινωνικό συμβολισμό.  Η ιστορικός τέχνης Καρολίνα Αλειφεροπούλου υπογραμμίζει ότι «το κράνος και το δέντρο, δύο σύμβολα τόσο διαφορετικά μεταξύ τους συνδιαλέγονται και μας αποκαλύπτουν τους συνειρμούς όπως την αέναη πάλη του ανθρώπου με τη φύση, τον ευατό του με ό,τι τον καταδυναστεύει και ό,τι τον φυλακίζει. Το κράνος δυσκολεύει το δέντρο στην ανάπτυξή του, εμείς ελπίζουμε, και περιμένουμε τις ρίζες να διαπεράσουν το μέταλλο, να ελευθερωθούν».

Ο χρόνος αποτελεί σημαντική παράμετρο στο έργο. Η εξέλιξή του στο χρόνο  θα αναδείξει την εικαστική του δύναμη και τη διάστασή του. Σε λίγα χρόνια η ελιά θα διαπεράσει το κράνος, ο οργανισμός θα νικήσει το άυλο υλικό και θα επικρατήσει. Η όλη διαδικασία θα αποτελεί μία συνεχή κίνηση της τέχνης στο χρόνο.

Οι συμβολισμοί πολλοί: ελιά και κράνος, η συμβίωση του οργανικού και του  ανόργανου, η επιβίωση του οργανισμού, η συνέχιση της ζωής με το πότισμα, η  αναδοχή της φύσης, η ειρήνη και ο πόλεμος.

Η πρωτοβουλία αυτή του καλλιτέχνη αγκαλιάστημε με μεγάλη θέρμη τόσο από το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού τις Δ/ντριες, το επιστημονικό, εκπαιδευτικό και φυλακτικό προσωπικό όσο και από το Δήμο Κορυδαλλού και προσωπικά από τον ίδιο το Δήμαρχο.

Το δρώμενο περιλάμβανε δύο φάσεις: Στην πρώτη φάση μαθητές του Σχολείου του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού τοποθέτησαν τα 6  έργα στον κήπο του Καταστήματος αφού προηγουμένως είχαν συνεργαστεί με τον καλλιτέχνη. «Το κράνος είναι η φυλακή και η ελιά το σχολείο» σχολίασε ένας κρατούμενος από εκείνους που συμμετείχαν στην εικαστική αυτή παρέμβαση σε έναν εύστοχο παραλληλισμό.

Στη δεύτερη φάση μαθητές της Ε΄και Στ΄τάξης Δημοτικού Σχολείου του Κορυδαλλού τοποθέτησαν 5 επίσης έργα τον κήπο του Δημαρχείου Κορυδαλλού σε μία πράξη ανάδειξης της «συμβίωσης» των έργων (σε μία γραμμική σχέση), των χώρων (εγκλεισμού και τοπικής διαβούλευσης), των πολιτών (κρατουμένων και ελεύθερων).

Η παρέμβαση αυτή στοχεύει επίσης στην εξοικείωση των κρατουμένων με την τέχνη. Ο καλλιτέχνης ζητά από τους κρατούμενους να υιοθετήσουν τα έργα και να γίνουν ανάδοχοί τους δίνοντάς τους ονόματα επώνυμων καλλιτεχνών  όπως: Πικάσο, Νταλί κλπ. Με τον τρόπο αυτό οι κρατούμενοι γνωρίζουν τους διάσημους καλλιτέχνες και ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για αυτούς.

Η εξαιρετική αυτή εικαστική παρέμβαση του καλλιτέχνη Φώτη Καραγεωργίου απαθανατίστηκε από τη φωτογράφο Βενθεσικύμη  Σουκούλη -Κοτσαύτη. Κάποια δείγματα από αυτή την πολύ αξιόλογη προσπάθεια αναρτώνται παρακάτω.

Μακάρι η εικαστική αυτή πρωτοβουλία του καλλιτέχνη και των συνεργατών του, τους οποίους  ευχαριστούμε ιδιαίτερα, να συνεχιστεί.

Φωτεινή Μηλιώνη
Δ/ντρια Επανόδου, Ειδ. Επιστ. Νομικής Αθήνας

       
 
       
 
               

 

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 23/06/2014

«Πώς είναι να αποξενώνεσαι τοσο απ‘ τον εαυτό σου που να  τον βλέπεις ως κάτι άλλο;
 Πώς είναι να μιλάς για τον εαυτό σου τόσο ελεύθερα ως εάν να μιλούσες για κάποιον άλλο;
Εμείς το δοκιμάσαμε και θέλουμε να το μοιραστούμε».

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Κέντρου Απανένταξης Αποφυλακιζομένων ΕΠΑΝΟΔΟΣ,  που αποτελείται από πρώην κρατούμενους, από εθελοντές και επαγγελματίες της Επανόδου, θα παρουσιάσει τις «Μεταμορφώσεις» μια στάση στο ταξίδι της αυτογνωσίας και της συνύπαρξης που ξεκινήσε με αφορμή το έργο που ΦΡΑΝΤΖ ΚΑΦΚΑ.

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014 ,στις 21.00 (Προσέλευση από τις 19:00)

Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός(Ρήγα Παλαμήδη 2, Ψυρρή)

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Στο χώρο θα λειτουργεί bazaar με έργα των εργαστηρίων της ΕΠΑΝΟΔΟΥ & έκθεση φωτογραφίας

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙO ΕΠΑΝΟΔΟΥ

Σας προσκαλούμε στην παρουσίαση του Θεατρικού Εργαστηρίου της ΕΠΑΝΟΔΟΥ που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013 στο ΚΕΘΕΑ-MOSAIC(Μαγνησίας 28 & Ζολιώτη 2) και ώρα 19.00-20.30.

Παρακαλούμε να επιβεβαιώσετε την παρουσία σας έως τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013 προκειμένου να διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος.

H ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΕΣ

Δράση Αλληλεγγύης της Φυλής των Φίλων για τις κρατούμενες στο Κατάστημα Ελεώνα Θήβας

Η Φυλή των Φίλων συντονίζει Δράση Αλληλεγγύης για τις κρατούμενες στις Γυναικείες Φυλακές, τις μωρομάνες και τα παιδιά τους (ηλικίας μέχρι 3,5 ετών), στο Κατάστημα Κράτησης Ελεώνα Θήβας.  Εκεί βρίσκονται συνολικά 450 γυναίκες και 21 παιδάκια ηλικίας από λίγων μηνών μέχρι 3,5 ετών (ο νόμος προβλέπει την παραμονή των παιδιών μέχρι την ηλικία των 3 ετών με τις μητέρες τους, ώστε να μη βιώνουν αποχωρισμό στην πρώιμη ηλικία).

Έτσι, η Φυλή των Φίλων πραγματοποιεί Δράση Αλληλεγγύης στον Πολυχώρο ΧΥΤΗΡΙΟ, Ιερά Οδός 44, Γκάζι, η οποία περιλαμβάνει:

Α) Συγκέντρωση υλικών αγαθών για τις κρατούμενες και τα παιδιά τους.

Η συγκέντρωση των αγαθών ξεκινάει στον Πολυχώρο Χυτήριο από τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, ώρες 5:00μμ-9:00μμ, συνεχίζεται την Τρίτη 9 Ιουλίου 5:00μμ-9:00μμ και ολοκληρώνεται την Τετάρτη 10 Ιουλίου από τις 3:00 μμ.

Β) Ενημερωτικό πάνελ (Τετάρτη 10 Ιουλίου, έναρξη στις 6:30μ.μ.)

Το κοινό θα ενημερώσουν:

 • Η Χαρά Κουτσομιχάλη, Δ/ντρια Καταστήματος Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας
 • Η Νίκη Μουσχή, κοινωνική λειτουργός στο Κατάστημα Κράτησης Ελεώνα Θήβας
 • Η Φωτεινή Μηλιώνη, δικηγόρος/εγκληματολόγος, από την ΕΠΑΝΟΔΟ (Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακιζομένων)
 • Ο Ανδρέας Κρεμμύδας, από το Πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ/ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ (Θεραπευτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος)

Τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ των υλικών αγαθών που συγκεντρώνουμε μέχρι και την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013.

Οι ανάγκες των κρατουμένων και των μικρών παιδιών σε υλικά αγαθά, περιλαμβάνουν:

 • Είδη Ατομικής Καθαριότητας, όπως σκόνη πλυσίματος για το πλυντήριο και για το χέρι, μαλακτικό πλυσίματος, σαμπουάν σώματος, σαμπουάν μαλλιών, σερβιέτες, ενυδατικές κρέμες σώματος, παιδικά σαμπουάν, παιδικές κρέμες σώματος, παιδικά πάμπερς σε όλα τα μεγέθη.
 • Κούνιες, κρεβατάκια, πάρκα (δεύτερο χέρι-σε καλή κατάσταση)
 • Παιδικό Ρουχισμό για ηλικίες κάτω των 4 ετών.
 • Παραμύθια για Νήπια κάτω των 4 ετών.
 • Παιχνίδια επιτραπέζια και Βιβλία για μεγάλους.
 • Παιχνίδια χώρου Παιδότοπου για κοινόχρηστη χρήση των νηπίων.

(Στο Κέντρο Κράτησης υπάρχει παιδότοπος σε καλή κατάσταση, με ζωγραφιές στους τοίχους από παραστάσεις παιδικών παραμυθιών, όμως τα παιχνίδια είναι χαλασμένα από μακρόχρονη χρήση και δεν υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασής τους. Μπορούμε να αναζητήσουμε παιχνίδια παιδότοπου από Παιδικούς Σταθμούς που γνωρίζουμε).

Όπως έχουν ενημερώσει οι αρμόδιοι, μόνο τα παραπάνω υλικά αγαθά μπορούν να γίνουν δεκτά, καθώς ο Κανονισμός στους χώρους κράτησης θέτει κάποιους περιορισμούς.

Μεταφορά -Παράδοση και Θεατρική παράσταση

Οι Φίλοι οργανώνουν με δικά τους αυτοκίνητα τη μεταφορά των υλικών αγαθών στο Κέντρο Κράτησης Ελεώνα Θήβας, όπου και θα τα παραδώσουν την επόμενη μέρα (Πέμπτη 11 Ιουλίου, ώρες 5:00μμ-8:00μμ).  Την ημέρα αυτή θα παιχτεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της φυλακής η Θεατρική Παράσταση «Πλούτος» του Αριστοφάνη από την ομάδα Πείρα(γ)μα, ενώ θα πραγματοποιηθεί και σεμινάριο εμψύχωσης στις κρατούμενες από τη θεατρική ομάδα.

Επίσης, όσοι φίλες και φίλοι είναι Εικαστικοί, Παιγνιοθεραπευτές, Μουσικοί, Παραμυθάδες και όποιας άλλης ειδικότητας για δημιουργική απασχόληση, ψυχαγωγία, κοινωνικοποίηση και επιμόρφωση, μπορούν να το δηλώσουν την ημέρα της συνάντησής μας στο ΧΥΤΗΡΙΟ και να συζητήσουμε τη διαθεσιμότητα και τη δυνατότητα για μια πιο τακτική παρουσία και προσφορά της Φυλής των Φίλων στις Γυναικείες Φυλακές και μετά από αυτή τη δράση Αλληλεγγύης.

Καλούμε όλη την κοινωνία να συμμετέχει !
Κανένας ΜΟΝΟΣ του στην κρίση !
Η δράση αλληλεγγύης της Φυλής των Φίλων υποστηρίζεται από τον ραδιοφωνικό σταθμό 105,5 Στο Κόκκινο.
Ευχαριστούμε το ΧΥΤΗΡΙΟ για την ευγενική διάθεση του χώρου του.
Η Φυλή των Φίλων

H παρέα δημιουργήθηκε από την ραδιοφωνική εκπομπή στον ΔΙΕΣΗ η ΦΥΛΗ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ.  Μεγάλωσε αλλά δεν έχασε τον προσανατολισμό της από την ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ στη ΝΕΤ.  Σήμερα εκπέμπει στο Κόκκινο 105,5 fm.  Εκτός από τις κουβέντες στο group του facebook, δημιουργούνται εκδηλώσεις, συζητήσεις, πηγαίνουμε παρέα στο θέατρο, σε παρουσιάσεις βιβλίων, σε συναυλίες.  Ανοίγονται θέματα και εντός και εκτός facebook. Μας αρέσει περισσότερο εκτός. Στις φυλές των εμπόρων, των συμφερόντων, των αδιάφορων ,των απάνθρωπων ,των πράσινων των μπλε των κίτρινων και των κενών λόγων είπαμε να έχουμε την δική μας φυλή των φίλων.  Γιατί οι φίλοι μπορούν να ακούνε, εκτός από το να μιλάνε.  Βρεθήκαμε ξανά στις 12 Σεπτέμβρη 2012 στον Πολιτιστικό όμιλο ΕΥΜΑΡΟΣ…και μας άρεσε που υπάρχουμε…χωρίς να είμαστε Σύλλογος, ΜΚΟ, Οργάνωση, φράξια, αλλά ΠΑΡΕΑ. Μια ανοικτή παρέα που θέλει να μοιράζεται σκέψεις και όνειρα αλλά και να το γλεντάει.

Πληροφορίες – Επικοινωνία: Νίκη Αυγερινού,nikavgerinou@yahoo.gr,
τηλ: 6932-248.758
Δέσποινα Ερρίκου, errikou@eexi.gr, τηλ: 6944-613.607

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ & ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ 2012

Η "ΕΠΑΝΟΔΟΣ" – Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακιζομένων και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ σας προσκαλούν στο art bar «ποιήματα και εγκλήματα»,  Αγίας Ειρήνης 17 (μεταξύ Αθηνάς και Αιόλου), Μοναστηράκι (60 μέτρα από το μετρό, τηλ. 210 3228839) την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012, στις 7:30 μ.μ. στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής και κοσμημάτων κρατουμένων και αποφυλακισμένων γυναικών.

Θα προλογίσει ο πρόεδρος του Δ.Σ. της «ΕΠΑΝΟΔΟΥ» Γιώργος Νικολόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Διάρκεια έκθεσης: 19 – 27  Ιανουαρίου 2012
Καθημερινά (εκτός Κυριακής):  10:00 – 21:00